Sara
Nadat Sara met haar ouders, broers en zusje is verhuisd, heeft ze het gevoel dat niets meer verloopt zoals het hoort.

Voor haar moeder is nooit iets goed genoeg en haar vader lijkt alles maar over zich heen te laten komen.

De relatie tussen Sara en haar ouders verslechtert en de spanningen nemen toe.

Gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op.

Sara wordt heen en weer geslingerd tussen loyaliteit ten opzichte van haar familie en haar drang naar liefde en geborgenheid.

Ondanks verwoede pogingen zelfstandig te zijn, lukt het Sara niet zich los te maken van haar ouders.

Ze blijft stroomopwaarts roeien met alle gevolgen van dien.

Pas als ze geen uitweg meer ziet, neemt ze een drastische beslissing die haar leven volkomen verandert.


NBD|Biblion recensie

Sara wordt geboren in 1946. Ze is de oudste dochter in een bakkersgezin van acht kinderen waarvan de jongste bij de geboorte overlijdt. Als kind vindt ze zichzelf onopvallend, saai en kleurloos en probeert, ondanks veel spanningen met haar ouders, 'gewoon' naar buiten toe te zijn.

Wanneer ze 19 jaar is, raakt ze zwanger van haar verloofde; die zet haar aan de kant voor een ander. Ze vlucht naar Italie voor een seizoensbaan in de horeca en om de zoektocht naar haar eigenwaarde voort te zetten. Er komt ruimte en uiteindelijk is ze niet langer haar eigen gevangene.

Een verhaal waarin de hoofdpersoon vecht met zichzelf en met de waarden van het gezin waar ze in opgroeit. De karaktertekening laat zien hoe Sara van een onzeker meisje tot een sterke vrouw groeit omdat ze meer in zich heeft dan ze zelf weet.

Door de gedetailleerde beschrijvingen worden de jaren zestig van de 20e eeuw weer in herinnering gebracht; zo wordt er b.v. erg veel gerookt in het verhaal. Deze debuutroman van de 62-jarige schrijfster is voor een deel autobiografisch. Paperback, kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, H.W.L. Keus-Asveld)


     
     

 

 
     
     
   
     
 
 
Copyright Marie Thérèse Boterman © 2013